fredag 11 oktober 2013

Färskt regnvatten


- Det finns inget vatten på Stora Karlsö, meddelade Annika morgonen vi skulle åka hit till Stora Karlsö.
Efter den torra fina sommaren fanns inget vatten kvar i brunnen.Det ordnar sig nog tänkte vi. Vi ska ju till en ö som är omgiven av hela Östersjön.

Det skulle finnas några kallkällor på ön samt dunkar att samla upp vatten i. Sen kunde vi dra dunkarna på cykelkärran till hamnen och därefter lasta bilen (Det finns faktiskt en bil på Stora Karlsö!) och köra vattnet upp till fyren.

Kallkällorna var kalla men vattnet var brunt och smutsigt. Men fyren är ju knepigt byggd med en stor lutande cementplatta som leder till ett brunnslock. Detta blev vår räddning. Vi flyttade undan locket och där visade sig en gigantiskt cistern för regnvatten. Hink efter hink kunde vi hiva upp ur marken. En och annan gråsugga följde med. 

Plötsligt inser man vad viktigt det är med vatten. Att bara kunna vrida på kranen för att tvätta händerna är lyx. Torrdass är vi vana med sedan tidigare. Och dasset på Stora Karlsö har det mest fantastiskska utsikt jag sett. Klippbranterna som stupar ner i havet ligger ett par meter ifrån dörren. Igår seglade en Havsörn förbi utanför dasset.

Vi eldar bastu nere i hamnen och tvättar oss i havet. Lite knöligt för bara fötter att trippa över stenarna ner till vattenbrynet bara. Glömde badtofflorna även i år. 

Sen är man svettig igen när man gått den långa vägen uppför trapporna till fyrberget. 

Så återstår matlagningen. Det går faktiskt bra att laga mat på regnvatten. Och det går att måla akvarell på regnvatten. Så vi klarar det viktigaste.

I går morse regnade det här och vi var snabbt ute med bunkar och kastruller och ställde under stuprören. Färskt fint regnvatten. 




Inga kommentarer: