lördag 5 februari 2011

Fullsatt!

Sjunde dagen på Stora Karlsö
Vaknade halv sju. Förvånansvärt tyst. Det blåser inte. Vid horisonten ser jag en mörkgrå barriär närma sig. Och ett litet vitt moln som jagar ensamt före  på vattnet. Ser på håll ut som någon slags farkost men det är bara ett moln. Så drar regnet fram över oss och sveper in fyren i ett dimmigt töcken. Förmiddag i köket med  skrivande och fotoredigering. Och så är det dags igen, himlen spricker upp som den gjort alla dagar och solen strålar.
Det är vår sista dag på denna fantastiska ö. Ann-Louise visar rätta stället att titta på Sillgrisslorna. Och vi blir förstummade där vi lägger oss på mage och tittar över kanten på fyrberget. Inte en hylla ledig! Fullsatt, utsålt eller vad man ska säga. De sitter uppradade överallt. Konstigt, vi som hört att de så här års endast rekade och sedan flög tillbaka till Polen. Men nu är det tredje dagen de är här och de verkar ha parkerat sig här.
Vi väljer idag att göra en repris av utflykten till Stiudden och den vackra ”is-orgeln”, Men senaste dagarnas plusgrader har desimerat den vackra isen. Men vågorna är desto vackrare efter senaste dagarnas blåst. Vi dricker varm choklad och äter smörgåsar. Nu gäller det att göra av med all mat vi tagit med oss så vi slipper släpa hem allt igen. På hemvägen börjar det blåsa och det är svårt att ta sig fram rakt emot vinden uppe på Raisu haid. Hemma i fyren visar vindmätaren på 19 m/s.
Sista kvällen och solnedgången avnjuts som alla andra dagar i fyrlanterninen. Konstigt nog märks inte vinden så mycket där uppe mer än att master och allt annat svajar runt omkring oss och havet häver sig 50 meter under oss.
Nu är det mörkt och blåsten väser mot köksfönstret. Det ska mojna har de sagt. Gör det inte det får vi se hur det går med hemtransporten imorgon. Men jag klagar inte om den blir uppskjuten och sjöräddningen kommer någon dag senare. Här är så mysigt och vi har massor av mat kvar.
Stora Karlsö 5 februari 2011
Kerstin Melin
Här kan du läsa alla mina dagsnoteringar från Stora Karlsö

Inga kommentarer: